KNHS Regio Overijssel
Nieuws: Verslag Indoorkampioenschappen 2014 dressuur pony\'s
Terug naar overzicht...

Regiokampioenschap Overijssel pony’s dressuur L1 t/m M2 Hardenberg

De beste ponycombinaties van Overijssel in de discipline dressuur kwamen in het tweede weekend van de Regiokampioenschappen naar Manege de Gulden Spoor in Hardenberg. Deelnemers in de klasse L1 streden om het hoogste haalbare voor hen: kampioen van regio Overijssels. Voor de klasse L2 t/m M2 werd er ook gestreden om de afvaardiging naar de KNHS kampioenschappen in Ermelo. De deelnemers in de M1 en M2 categorie D/E kwamen als eerste aan de start op vrijdagavond 7 februari. Het programma werd vervolgd op zaterdag 8 februari in de mooie accommodatie van de Sallandruiters. Naast de linten en sjerpen in de regiokleuren, kreeg de kampioen een mooie deken aangeboden door K&A Ruitersport Hardenberg en de Sallandruiters. Voor alle prijswinnaars was er een prachtig boeketje in de kleuren van de regio, aangeboden door ITS te Raalte.

L1 A/B
In de L1 A/B kreeg Gerco Rienties een mooi verjaardagscadeau. De ruiter van de Deltaruiters uit IJsselmuiden (kring NWO-NOP) vierde zijn twaalfde verjaardag met de regiotitel L1 A/B. Hij kreeg voor zijn proef met B-pony Sissie 66%. De tweede prijs ging naar een jonge amazone: de 8-jarige Ivy van der Kolk zette met de ervaren Little Ferro (17 jaar) een score neer van 63.33%. Ivy is lid van de Eschruiters in Wierden (kring Reggedal). Juryleden Franken Volmerink en Bongers: “In deze groep liepen veel chique pony’s. De deelnemers reden netjes op de letter en lieten goede overgangen zien. De winnaar is heel serieus aan het rijden. Hij heeft zijn pony echt heel netjes voor elkaar. De nummer twee begon erg netjes, maar wist haar aandacht nog net niet de gehele proef vast te houden.” De kampioen: “De proef vandaag ging erg goed. Ik heb Sissie nu vijf jaar. Ondanks dat het een wat oudere pony is (19 jaar), was ze nog niet geklasseerd en heb ik haar zelf alles geleerd. We zijn al drie keer kringkampioen geworden en waren 6e in de finale van de Felix Cup. Afgelopen outdoorseizoen mocht ik met Sissie naar de Hippiade in Ermelo om te springen. Sissie laat mij nooit in de steek. Ze begroet me altijd met luid gehinnik. Ik heb les bij Anne Bakker en heb niet extra geoefend voor het kampioenschap van vandaag. Naast ponyrijden ga ik ook graag vissen samen met opa.”

L1 C
Colleen Swennenhuis en haar 20-jarige C-pony Liberty (v. Majan’s Sunny Boy) waren de beste in de klasse L1. De 12-jarige kampioene van de Kanaalruitertjes was verrast en erg blij met de regiotitel. Lot van der Veen van PC de Vijf Marken won met Rosita de tweede prijs. Beide prijswinnaressen komen uit kring Twente. De jury: “Colleen heeft heel netjes gereden met Liberty. Met name de prachtige gebroken lijn viel op. Lot en haar pony Rosita zijn een combinatie met potentie, maar er slopen een paar foutjes in haar proef. Het halthouden viel positief op. Over het algemeen waren de oefeningen van de L1 nog niet helemaal bevestigd. Met name in de middendraf en middengalop is nog veel winst te behalen voor deze groep.” De kampioene aan het woord: “Ik was niet helemaal tevreden met de proef en daarom ook erg verrast dat ik heb gewonnen. Ik heb Liberty ongeveer 2,5 jaar en start zowel dressuur- als springwedstrijden met hem. Tijdens ‘Paard 2014’ heb ik het springen in de L-C gewonnen en afgelopen zomerseizoen was ik kringkampioen in de dressuur. Liberty is een hele lieve pony. Als ik in het donker met kunstlicht rijdt, dan wil ze nog wel eens bang zijn voor haar eigen schaduw. Ze is met haar 20 jaar nog harstikke fit! Ik heb les van Henk Oude Wolcherink en Gertjan Braamse. Voor het regiokampioenschap heb ik even niet gesprongen om iets meer op de dressuur en de gangen van Liberty te kunnen oefenen.”

L1 D
De juryleden waren in de klasse L1 categorie D niet erg te spreken over het niveau van de groep. Er was veel verschil in pony’s, maar er waren wel een paar uitschieters en een terechte kampioen. De regiotitel ging met 68% naar Ilse Volkerink en haar 6-jarige Wise Guy (v. Bodo) van de Brinkruiters. Annoeska de Wals won met haar palomino Jordy de tweede prijs met 64%. Als derde mocht de 12-jarige Dylian Roelofs op het podium stappen. Ze kreeg voor haar proef met Jacodie’s Bo’s Blaze 63.67%. Anne van Otten wist na haar regiotitel M2 D/E ook in deze rubriek in de prijzen te rijden. Met Spoorzicht’s Red Line scoorde de amazone van de Oosterhoffruiters 62.83%. 

L1 E
Lisanne Kanis van de Zwartewaterruiters uit Genemuiden (kring NWO-NOP) stond bij beide juryleden op kop in de klasse L1 categorie E. Ze behaalde met haar 5-jarige merrie Elavsca (v. Indoctro) 67.17%. Juryleden Hazelhekke en Stoel: “Leuke combinaties met veel potentie. De kampioene heeft heel correct en vriendelijk gereden. Lisanne stelt haar pony super goed voor en heeft geen fouten gemaakt.” De tweede prijs ging met 66.17% naar Jeanique Wegdam en Asja (v. Casper) van de Looleeruiters Almelo. De jury: “Jeanique heeft ook netjes gereden, maar er slopen wat kleine foutjes in. De combinatie gaf wel een fijn beeld om naar te kijken.” De derde prijs ging met 65.67% naar Martijn Blankvoort en Spithoven’s Elexa Mb (v. Ampere) van de Heuvelruitertjes Luttenberg. De jury: “Martijn reed een nette proef. Hij mag nog iets flitsender rijden, zodat het geheel meer uitstraling krijgt.” Kampioene Lisanne: “Ik heb vandaag lekker ontspannen gereden. Ik heb Elavsca nu twee jaar, we zijn kringkampioen en waren derde op het regiokampioenschap outdoor. Het is een lieve pony die graag wil werken. Ze heeft een ruime draf en galop en is heel constant. Ik train dressuurmatig bij Sanne Boeve en voor het springen bij Gerdia Dolfsma. Elavsca kan ook erg goed springen. Ter voorbereiding op vandaag heb ik gesprongen, omdat ze daar rustig van wordt.”
Een drukbezette kampioene, want Lisanne heeft met haar andere pony Aisha ook deelgenomen aan de regiokampioenschappen in de klasse M2 en doet daarnaast ook aan wedstrijdzwemmen.

L2 A/B
Gwendolyn Krieger verdiende met haar 19-jarige ervaren A-pony Rhytmical (v. Elferink’s Winston) de kampioenstitel en de afvaardiging naar Ermelo. De 9-jarige amazone van de Berkenruiters uit Heino (kring Salland) kreeg van de juryleden 64.67%. De eveneens 9-jarige Milou Ekkel mocht als tweede plaats nemen op het podium. Met haar 17-jarige schimmel Moonlight scoorde de amazone van de Hertruitertjes Hellendoorn (kring Reggedal) 64.33%. De jury: “Hoogtepunt in de proef van Gwendolyn was de afwerking van de oefeningen; daar nam ze echt de tijd voor. Voor de KNHS kampioenschappen kan ze nog winst behalen op de aanleuning van haar pony. Milou begon heel mooi aan haar proef, maar wist dat net niet helemaal vast te houden tot het einde. In het algemeen moeten de deelnemers van deze rubriek nog meer oefenen op het wijken en het halsstrekken.”

L2 C
In de klasse L2 categorie C was er maar één prijs te vergeven. De kampioenstitel ging naar de 12-jarige Fayegale Krieger van de Berkenruiters uit Heino (kring Salland). Met haar 6-jarige Elwi’s Adorable (v. Heitrak’s Marvin) kreeg ze 62%. De jury: “Deze groep lag erg dicht bij elkaar. De kampioene zou haar proef nog netter kunnen afwerken voor een hogere score.”

L2 D/E

De regiotitel in de L2 D/E ging naar een nog jonge combinatie: de 11-jarige Monica Borger won met de 7-jarige Beau Dancer de rubriek met 64.33%. De tweede prijs ging naar Annelotte Felix met Mastro’s Night And Day van de Deltaruiters IJsselmuiden (63.67%). Derde werd Milan Elshof met Edeling (v. Heitrak’s Marvin) van de Hertruitertjes Hellendoorn (63.33%). De juryleden waren positief over de kampioene. Monica vormt pas sinds 15 weken een combinatie met Beau Dancer. Monica: “Beau Dancer is een hele lieve en eerlijke pony. Ik heb les bij Lindy  Rook en heb nog een tweede pony waar ik mee rijd. Voor de KNHS kampioenschappen gaan Beau Dancer en ik goed trainen!”

M1 B
De 11-jarige Lindsay Bals won met haar pony Ashley de regiotitel in de M1 categorie B. Juryleden Hakvoort en Rauws: “Lindsay reed een leuke proef!” Lindsay is lid bij de Isidorusruiters in Haaksbergen.

M1/M2 C
In de gecombineerde M1/M2 rubriek categorie C was er maar één ticket voor Ermelo beschikbaar. De zes combinaties deden dus hun uiterste best om deze te bemachtigen. Else Felix ging er met de winst vandoor. Ze kreeg voor haar M1-proef met Floortje 63.88%. De tweede prijs ging met 62.67% naar Jenayla Roeland en Goldwin’s Hoeve’s Franky. Juryleden Hindriks en Groenberg: “In deze rubriek werden de pony’s goed voorgesteld. Else reed een hele goede proef en vormt een prachtige combinatie met haar pony Floortje.” Else: “Ik rijd nu een jaar met Floortje en heb vandaag een goede proef neergezet. Ik ben met Floortje Nederlands Kampioen geworden in de klasse L2. Ze is echt een lieve pony die mij altijd helpt, ook als ik soms wat zenuwachtig ben. Op stal is ze ondeugend en haalt ze snoepjes uit mijn jaszak. Ik krijg les van Lotje Schoots en Esther Plender en wil hen bedanken voor de lessen. Ook wil ik papa en mama bedanken voor alle hulp. In de voorbereiding voor de KNHS-kampioenschappen ga ik wat vaker lessen.”

M1 D/E
Juryleden Zandbelt en Klein-Willink over de M1 rubriek: “In het tweede deel van de groep zaten de prijswinnaars. Het eerste deel van de rubriek reed wat gehaast, waardoor de proeven wat slordig werden. De top drie sprong er rijtechnisch gezien uit.” De kampioenstitel ging naar de laatste combinatie van de rubriek: Aniek Fokkert met haar palomino Calypso (v. Orchard Boginov) met 69.83%. De jury: “Aniek en Calypso zijn duidelijk een ponycombinatie. Dat ze op deze leeftijd (14 jaar) al zo kan rijden, is geweldig. Aniek haalt er alles uit wat er in zit. Deze combinatie heeft echt toekomst.” De tweede prijs ging met 67.83% naar Debby Linthorst met Wings (v. Indoctro). Deze 16-jarige amazone is lid bij de Hertruitertjes Hellendoorn (kring Reggedal). Met 66.33% ging de derde prijs naar een amazone van PC Heeten (kring Salland): de 17-jarige Britt Wigink won met Speyckbosch Donnattella (v. De Goede Ree Now Or Never) de derde prijs. De kampioene zit in het derde jaar van het VWO en is lid van de Hertruitertjes Hellendoorn (kring Reggedal). Aniek: “Ik heb Calypso (7 jaar) nu 2,5 jaar en heb hem zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. Hierbij heb ik hulp van mijn moeder Karin, Francis Turk, Wendy Bergman en Loes Corsel. In de klasse B heb ik met Calypso de ‘Paardenadvocaat Bokaal’ met bijbehorende prijs van € 1.000,- gewonnen. In het outdoor seizoen werden we Overijssels Kampioen klasse L2 en wonnen we een bronzen medaille op de Hippiade in Ermelo. Calypso kan best ondeugend zijn en heeft soms, voorafgaand aan een wedstrijd, last van zenuwen, maar gelukkig zijn de zenuwen in de proef altijd verdwenen. Voor de regiokampioenschappen heb ik extra getraind op het bergopwaarts rijden en in de aanloop naar het NK zet ik met Loes Corsel en Francis Turk de puntjes op de i.”

M2 D/E
De klasse M2 categorie D/E kende een goed deelnemersveld: negen van de elf combinaties wisten een voldoende percentage te scoren. Juryleden Zandbelt en Klein-Willink: “De amazones in de top drie waren erg aan elkaar gewaagd. De kampioene gaf een prachtig beeld en wist haar pony mooi naar de hand toe te rijden.” Met 65.17% ging de regiotitel naar Anne van Otten met Steendieks Hamilton (v. Heartbreaker) van de Oosterhoffruiters Rijssen (kring Reggedal). De tweede prijs en de afvaardiging naar Ermelo ging met 64.83% naar de 17-jarige Janneke Mulder met Diamant Dancer (v. Douwe) van de Hagmolenruiters Bentelo (kring Reggedal). Francesca Cellie (14 jaar) met Blackberry (v. Farmer) van het Twentse Ros Alberg (kring Twente) won de derde prijs met 64%. De juryleden: “Anne gaf met Steendieks Hamilton het meest complete beeld. De pony van Janneke Mulder mag nog iets meer gesloten gaan, maar heeft een zeer goede galop. Francesca reed haar pony mooi van de hand. De rest van de deelnemers had nog wat meer rust mogen nemen in de proef. Er werd te gehaast gereden.” De 15-jarige kampioene zette in Hardenberg met haar 8-jarige zwarte D-pony haar beste proef tot nu toe neer. Anne: “Ik start nu sinds oktober M2 met Hamilton. In de L1 waren we ook al regiokampioen van Overijssel. Hij is een erg lieve pony die ik zelf heb opgeleid. Sinds kerst 2013 train ik bij Janneke Punte. Ik wil Janneke en mijn moeder bedanken voor alle hulp.” De 4-havo-scholiere gaat in de voorbereiding op KNHS kampioenschappen nog een aantal keer extra trainen bij haar instructrice.

De KNHS Indoor kampioenschappen Dressuur Pony’s vinden plaats op 15 maart in Ermelo.

 


Geplaatst: 23 februari 2017
Agenda:
15 / 16
oktober
Eventing regiokampioenschap Diepenheim
16
november
najaars ALV
04 / 05
februari
Indoorkamp '21-'22
11 / 12
februari
Indoorkamp '21-'22
18 / 19
februari
Indoorkamp '21-'22