KNHS Regio Overijssel
Nieuws: Verslag Indoorkampioenschap Overijssel dressuur klasse B indoor 2014
Terug naar overzicht...

Regiokampioenschap Overijssel dressuur klasse B

In het laatste weekend van de regiokampioenschappen Overijssel kwamen de dressuurcombinaties klasse B naar Hardenberg. De organisatie was in handen van LR en PC de Sallandruiters, die samen met K&A Ruitersport voor alle kampioenen een mooie deken beschikbaar stelden. ITS uit Raalte verzorgde voor alle prijswinnaars een mooi boeketje in de kleuren van de regio.

B paarden
De klasse B dressuur paarden was een grote groep van de 32 beste combinaties uit de kringen van Regio Overijssel. In de pauze gaf de tussenstand een tijdelijke nummer 1 aan. Deze amazone heeft de volgende 16 ritten dan ook in spanning zitten wachten: zou er nog iemand overheen gaan? Geen van de combinaties wist haar score van 67.33% te verbeteren. Annelies Eckhardt kon dus met een grote glimlach plaatsnemen op de hoogste trede van het podium. De 28-jarige amazone won de regiotitel met de 5-jarige Elvis (v. Wizzerd Wv). De amazone van de Eschruiters uit Wierden vertelt: “Ik heb er heel lang op moeten wachten vanavond, maar ik ben heel erg blij! Elvis is mijn eerste eigen paard. Ik heb altijd veel paarden voor eigenaren gereden, maar vanwege een vervelende blessure aan mijn nek heb ik op dit moment alleen Elvis om te rijden. Elvis is een lief, fijn en geweldig paard. Ik heb hem al sinds hij nog bij zijn moeder liep en hij is erg op mij gericht. Een blessure zorgde voor het missen van het kringkampioenschap in het outdoorseizoen, maar Elvis is helemaal hersteld. Met een goed uitgedachte wedstrijdplanning kon ik hier vanavond nog één keer in de klasse B starten. In de voorbereiding op dit kampioenschap heb ik zelf heel gericht getraind en daarnaast ben ik deze week voor het eerst gaan trainen bij iemand.” De kampioene heeft de training van haar Elvis dus altijd voor eigen rekening genomen en mag daarom erg trots zijn op deze prestatie. Het L1 debuut staat inmiddels gepland. Naast de paarden is Annelies ook erg gek op haar hond Wizard en maakt ze, in de weinige vrije tijd die nog overblijft, leuke kraamcadeautjes. De tweede prijs ging naar de 20-jarige Iris Koster. De amazone van RV Twentsche Veld scoorde met haar 5-jarige ruin Eagan (v. Amadeus) 66%. Met 64.33% ging de 21-jarige Ellen Vasse met haar opvallende bonte ruin Bram met de derde prijs naar huis. De juryleden De Zeeuw en Roelofs waren enthousiast over de kampioene: “Een mooie constante, voorwaartse proef. Ze bleef er aan rijden en de prachtige aanleuning viel op. Ze reed gedurfd, maar zonder dat het gehaast werd. De nummer twee heeft een fijn paard dat soms nog wat zoekend is in de aanleuning. Het paard van de nummer drie heeft een hele constante stap en galop, maar in draf mocht ze er nog iets meer aan rijden. Over het algemeen waren er wisselende paarden met een grote middenmoot die nog kunnen verbeteren op de nageeflijkheid en rechtgerichtheid. Sommige paarden zijn nog groen, maar als ze meer tijd krijgen zit er zeker heel veel potentie in.”

E pony’s
Voor de categorie E klasse B gold het gezegde ‘lest best’. Mayke Dijsselhof wist als laatste starter met Aragini (v. Ginus) de hoogste score neer te zetten. Juryleden Hosmar en Ten Hove: “De categorie E was een kleine groep met brave pony’s. Er zaten echte pony’s, maar ook duidelijk paardgefokte pony’s tussen. Er werd netjes gereden en de deelnemers weten waar ze mee bezig zijn. Aandachtspunt zijn de voltes. Deze kunnen ronder gereden worden. Mayke Dijsselhof heeft met Aragini heel stabiel gereden. Geen echte uitschietende onderdelen. Het was gewoon heel keurig gereden. Een erg leuke combinatie.” De 17-jarige kampioene uit Broekland was enorm verrast met het winnen van de titel. In het eerste weekend van de regiokampioenschappen wist ze met Aragini ook al regiokampioen in de E klasse B springen te worden. Mayke heeft Aragini sinds vorig jaar december en was kringkampioen dressuur en reservekampioen bij het springen in kring Salland. Ze traint bij Thom Siemerink en Ellen Zwijnenberg en heeft veel getraind in aanloop naar het dressuurkampioenschap. De studente secretarieel: “Aragini kende nog niets en ik heb haar zelf opgeleid. Ik spring graag en mama zit me dan ook echt achter mijn broek aan dat ik ook dressuurmatig moet trainen. Ik wil haar heel graag bedanken voor alle hulp die ik krijg en papa natuurlijk voor de support langs de kant.” In deze rubriek was het complete podium afkomstig uit kring Salland: de tweede prijs ging met 63.50% naar Kim Overgoor met Cara-d (v. Sorento). De derde prijs ging naar Rowie Lokate met Do Dea (v. Lavaletto) met eveneens 63.50%.

D pony’s
Juryleden De Goede-Haasjes en Waterink: “Het niveau in deze rubriek was hoog. Sommige pony’s waren helaas wat schrikkerig. In het algemeen kan de stelling en buiging nog verbeterd worden. Veel pony’s waren wat scheef. De kampioene reed een correcte en ontspannen proef. Ze rijdt heel eerlijk en haar pony is het toonbeeld van een ‘happy athlete’ met een prachtig front. De combinatie op de tweede plek heeft correct gereden. Het mooie constante tempo viel op, maar ze verloor wat punten op de stelling en buiging. De derde combinatie reed een heel gelijkmatige proef, zonder echte hoogte- of dieptepunten; gewoon heel correct.” Met maar liefst 67% ging de regiotitel naar Merel Kuiper van de organiserende vereniging de Sallandruiters Hardenberg. De 13-jarige havo-scholiere reed met haar 5-jarige pony Hunsingo's Tobias (v. Heitrak’s Marvin). Tobias, door Merel op stal vaak Toby genoemd (naar Mega-Toby), staat sinds oktober 2013 bij Merel. Hij is erg lief en heeft een hele goede galop. Op de kringkampioenschappen lukte het even niet met Tobias: ze eindigden als vierde, dus de amazone heeft hier op het regiokampioenschap een mooie revanche gemaakt. Merel: “Tobias is erg lief. Ik train met hem bij René Augustijn en Loes Corsel. Ter voorbereiding op vandaag heb ik veel oefeningen doorgereden. De titel kwam heel onverwacht!” De kampioene heeft zich een mooi doel gesteld: een kür op muziek rijden in de klasse Z2. De tweede prijs in deze rubriek ging naar de 14-jarige Dinja Middelkamp met Double Trouble (66.33%). Iris Borggreve won met Golden Future (v. Lex) de derde prijs (65.83%).

C pony’s
In de categorie C klasse B reden vijf jongens mee in de groep van twaalf combinaties. Juryleden Ter Brake-Broekhuis en Van der Jagt: “Leuk, zo’n groep waarin ook veel jongens dressuur rijden. In de groep werden sommige pony’s wat te diep gereden. Voor hogere scores mag er gedurfder en meer op de letters gereden worden. De meeste combinaties reden wat op safe vandaag. Wel krijgen ze allemaal een compliment voor het stoere doorrijden tijdens de luide muziek van de voetbal die door de hal heen klonk. De kampioen is een hele leuke combinatie en die kan zeker nog meer dan wat hij nu heeft laten zien in zijn proef.” De kampioen en de nummer twee waren erg aan elkaar gewaagd; de score van de hoofdjury gaf uiteindelijk de doorslag. Met 63.33% ging de regiotitel naar Gerco Rienties met Wesley (v. Casperhof’s Freddy) van de Deltaruiters. Voor Gerco was het feestje compleet: vorige week vierde de ruiter uit IJsselmuiden al zijn 12e verjaardag met de regiotitel in de categorie C klasse L1 met zijn andere pony Sissie. Gerco: “Ik ben erg verrast, want de proef kon nog wel wat beter. Wesley is soms erg wisselend, maar had vandaag gelukkig een goede dag. Ik train bij Anne Bakker en heb thuis veel geoefend. Wesley heeft echt hele mooie gangen en scoort daar ook altijd goed op.” De kampioen is druk met de paardensport, want hij heeft in totaal drie pony’s en neemt deel zowel aan dressuur- als springwedstrijden. De 11-jarige Vera Roelofs mocht als tweede plaatsnemen op het podium. Met haar 16-jarige pony Twister (v. Woldberg’s Bart) scoorde ze ook 63.33%. De derde prijs ging naar de nog maar 9-jarige Ashley Spiele met Special Sunnylight van de Sterruiters uit Haaksbergen (62.83%).

A/B pony’s
In de klasse B categorie A en B pony’s was er een hele duidelijke kampioene. Tessa Rumph en haar B pony Rainy May (v. Highway) staken er met kop en schouders bovenuit. Juryleden Ter Brake-Broekhuis en Van der Jagt: “Tessa reed een actieve en mooie vloeiende proef. Rijtechnisch was alles al heel netjes voor elkaar. In het algemeen mag de rubriek nog wat meer aandacht aan de basis besteden. Er mag wat actiever gereden worden: actief rijden en daarbij een foutje maken mag best!” De 11-jarige kampioene van PC Avereest en Omstreken was verrast met de titel: “Ik heb Rainy May nog maar drie maanden en ze was nog nooit op wedstrijd geweest. Ik doe zowel aan dressuur als springen met haar. Ze houdt erg van eten, als je de staldeur niet snel genoeg dicht doet, dan ontsnapt ze en gaat direct op zoek naar iets lekkers!” De enthousiaste kampioene traint bij Erica Krieger en volgt verenigingsles bij haar ponyclub. Tessa is vijf keer per week in het zadel te vinden, een echte topper in de dop dus! Estelle Kwakkel won met Spirit de tweede prijs in deze rubriek (64.33%). De 7-jarige Mikai Brandes vormt met zijn ervaren 23-jarige pony Rocky een mooie combinatie en won de derde prijs (62.83%).

Uitslagen
B paarden: 1. Annelies Eckhardt-Elvis (67.33) 2. Iris Kosters-Eagan (66) 3. Ellen Vasse-Bram (64.33) 4. Mark Veurink (64.17) 5. Carmen Mosterd-Cender (64) 6. Cindy Roelofs-Flex (63.33) 7. Nina Hofmeijer-Royal Escada (63) 8. Linda Klaassen-Jari (63)
E-B: 1. Mayke Dijsselhof-Aragini (64.17) 2. Kim Overgoor-Cara-d (63.5) 3. Rowie Lokate- Do Dea (63.5)
D-B: 1. Merel Kuiper-Hunsingo’s Tobias (67) 2. Dinja Middelkamp- Double Trouble (66.33) 3. Iris Borggreve-Golden Future (65.83) 4. Janneke Mulder-El-rashid (64.67) 5. Nikki van der Laan-Berkelhof Tycho (64.5) 6. Maureen Averesch-Mr. Kupido (64.33)
C-B: 1. Gerco Rienties-Wesley (63.33) 2. Vera Roelofs-Twister (63.33) 3. Ashley Spiele-Special Sunnylight (62.83)
AB-B: 1. Tessa Rumph-Rainy May (66.83) 2. Estelle Kwakkel-Spirit (64.33) 3. Mikai Brandes-Rocky (62.83)


Geplaatst: 23 februari 2017
Agenda:
15 / 16
oktober
Eventing regiokampioenschap Diepenheim
16
november
najaars ALV
04 / 05
februari
Indoorkamp '21-'22
11 / 12
februari
Indoorkamp '21-'22
18 / 19
februari
Indoorkamp '21-'22