KNHS Regio Overijssel
Bixie

 

Speciaal voor kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn er Bixie Rubrieken ontwikkeld. Er zijn Bixie Rubrieken voor dressuur, springen, voltige en eventing.

Iedere keer dat je meedoet kun je een stempel verdienen en bij 3 stempels mag je door naar de volgende klasse. Dus: lijkt het je leuk om een wedstrijdje te rijden met je pony? Doe dan mee aan de Bixie Rubrieken! Je kunt meedoen aan Bixie rubrieken als je tussen de 4 en 12 jaar oud bent. Daarnaast moet je lid zijn van de KNHS en een Bixie startkaart hebben. Je pony moet een paardenpaspoort hebben en moet ingeënt zijn.

Voor meer informatie over het meedoen en de reglementen van een Bixie wedstrijd bestaat er een boekje met alle informatie over deze rubrieken. Dit Bixie boekje is te bestellen via de KNHS-webshop.

Klik hier hier voor de meest gestelde vragen over Bixie en het rijden van Bixiewedstrijden.

 

Op 30 september 2023 organiseerde de KNHS Regio Overijssel een gezellige Bixiedag voor alle jeugdleden.

De locatie was mooi centraal gelegen: TCN Sporthorses, Biesterij 3, 7461 PG RIJSSEN

Er was een mogelijkheid in te schrijven voor dressuur, springen en eventing. Hieronder een kleine impressie.

 

 

Meer info over Bixie&Friends Rubrieken en klassen

Een Bixie&Friends Proevendag kan bestaan uit verschillende onderdelen. Onderdelen binnen de Bixie&Friends Ruiteropleiding zijn: Spelletjes, Ponyleiden, Zit-/Longeproef, Dressuur, Voltige, Springen en Eventing. De manege of vereniging die een Bixie&Friends Proevendag organiseert kiest uit aan welke onderdelen je mee kunt doen.

Bixie&Friends Spelletjes
Je doet samen met je pony mee aan één of meerdere spelletjes. Dit kunnen allerlei spelletjes zijn zoals stoelendans, zaklopen of een aardappelrace. Alle Bixie&Friends spelletjes vind je in het Bixie&Friends Proevenboek.

Bixie&Friends Ponyleiden (PL1 en PL2)
De eerste proeven in de Bixie&Friends Ruiteropleiding zijn zo gemaakt dat jij mag laten zien hoe goed jij je pony aan de hand kunt leiden. Onderweg krijgen jullie leuke opdrachtjes die worden voorgelezen. Zoals over balkjes stappen of, in proef 2, zelfs over balkjes draven, een hek open maken en weer dicht doen. Zo leert je pony goed op jou te letten.
De Bixie&Friends Ponyleiden proeven vind je in het Bixie&Friends Proevenboek en je kunt ze downloaden in Mijn KNHS.

Bixie&Friends Dressuurproef (BF1 t/m BF8)
Als jij tijdens je eerste ponylessen begint aan de longe dan kun je deze lessen afsluiten met de Zit-/ Longeproef (LO1). Tijdens de dressuurproef rijd je allerlei figuren die je hebt geleerd, zoals van hand veranderen, een gebroken lijn en een volte. Bij de eerste proeven word je geholpen met een gebroken lijn en van hand veranderen omdat je tussen balken door moet rijden. Je moet in die proeven ook om pionnen heen slalommen. In alle dressuurproeven staan pionnen bij A, C en E om je te helpen rechte lijnen te leren rijden. Zo leer je goed sturen. En het is nog super leuk ook!

De Bixie&Friends Longeproef en Dressuurproeven vind je in het Bixie&Friends Proevenboek en je kunt ze downloaden in Mijn KNHS.

Bixie&Friends Voltigeproef (VO1 t/m VO6)
Voltige is gymnastiek op het Voltigepaard. Bij Voltige probeer je de oefeningen eerst uit op de Voltigeton. Dat is fijn als je het nog een beetje spannend vindt om de oefeningen op het paard te doen. Na het oefenen op de ton ga je ze ook op het Voltigepaard oefenen! Dat is heel goed om je balans te verbeteren.

De Bixie&Friends Voltigeproeven vind je in het Bixie&Friends Proevenboek en je kunt ze downloaden in Mijn KNHS.

Bixie&Friends Springvaardigheidparcours (VA1 t/m VA3) en Springparcours (0.20, 0.30, 0.40, 0.50)
In het Springvaardigheidparcours rijd je een parcours met oefeningen die jou helpen om later met je pony een Springparcours te kunnen springen. Je moet over balkjes draven, tussen poortjes doorrijden en een paar hindernissen springen. Bij een Springparcours volg je een vaste route waarbij je genummerde oefeningen/hindernissen tegenkomt die je op volgorde van nummer moet rijden/springen. Er zijn speciale Bixie&Friends Springparcoursen gemaakt met mooie duidelijke tekeningen. Zo'n tekening heet een parcoursschets. Deze parcoursschetsen vind je achter in het Bixie&Friends Proevenboek en je kunt ze downloaden in Mijn KNHS.

Bixie&Friends Eventingparcours (Ev1 en EV2)
In het Eventingparcours staan naast gewone hindernissen ook natuurlijke hindernissen waar je met je pony overheen springt. Net als bij de Springvaardigheidparcoursen en Springparcoursen zijn voor de Bixie&Friends Proevendagen, waar ook het onderdeel Eventing wordt georganiseerd, vaste parcoursen ontworpen. En ook deze parcoursschetsen staan achter in het Bixie&Friends Proevenboek en je kunt ze downloaden in Mijn KNHS.

Alle Bixie&Friends Proeven en Parcoursen vind je in het Bixie&Friends Proevenboek. Je kunt dit kopen via je manege of vereniging of bestellen in de KNHS-webshop via Bixie boekje. In dit boekje staan ook alle regels die gelden voor het rijden van Bixie&Friends proeven en leuke spelletjes die je kunt doen met je pony.

Agenda:
13
Juni
Clinic Dinja van Liere in Hellendoorn
5
Juli
Denekamp Z dressuur paarden en pony's
Geesteren pony's DE 80cm
6
Juli
Geesteren springen pony's
Denekamp dressuur paarden en pony's
13
Juli
Geesteren springen paarden
Denekamp dressuur pony's t/m M2
20
Juli
Hellendoorn verenigingsdag met meertallen en verenigingskampioenschappen.